COM FER EL MILLOR CAFÈ A CASA

list In: Cafè

Ho reconeixem: abans de tenir cafè a Siente no teníem ni idea que existien tantes maneres de fer-ho a casa. I ens encanta!

Recuperar el cafè com a infusió ens sembla superinteressant, encara que no cal perdre els clàssics com la cafetera italiana.

T'has comprat un bon cafè, arribes a casa i ho fas com saps bonament.

Segur que està bo, però podria ESTAR ENCARA MÉS BO. Així que treu la tauleta i apunta:

El primer pas és decidir amb què farem el nostre cafè: aeropress, premsa francesa, moka, cafetera italiana, V60... El sistema que utilitzem determinarà el tipus de cafè que comprarem i el grau de mòlta que li farem (més gruixut per a filtre o més fi per a espresso).

CAFETERA-AEROPRESS

1.AEROPRESS

La cafetera AeroPress la va inventar Alan Adler el 2005. La idea de l'invent era reduir el temps d'infusió del cafè, aconseguint reduir el sabor amarg.

Són dos cilindres de plàstic el funcionament dels quals recorda el de les xeringues: s'introdueix aire a pressió sobre la barreja d'aigua i cafè molt i filtra el cafè a través d'un filtre de metall o de paper. El seu funcionament és semblant a la premsa francesa o cafetera d'èmbol. 

És un sistema senzill, que no necessita molta tècnica i que et donarà uns cafès intensos, nets i aromàtics.

Ara prepararem 275 ml de cafe amb cafetera Aeropress:

EINES:
•   Aeropress i filtres Aeropress
•   Aigua filtrada o embotellada (sí, pel te i el cafè millor aigua bona i amb gust més neutre). 
•   Bàscula i rellotge
•   Molinet de cafè (si no te l'hem molt a Siente) 
•   Bullidor o olla per escalfar l'aigua. 

INGREDIENTS:
•   18 g cafè molt medio (5 d'entre 0 i 10).
•   250 g d'aigua a 90 °C

PASSOS:
•   Posa l'aigua a escalfar
•   Mullem el filtre i el col·loquem a l'aeropress (vigileu que no quedin petites esquerdes al filtre)
•   Col·locar els 18 g de cafè al filtre.
•   Aboquem 55 g. d'aigua durant els primers 30 segons i remenem 3 vegades fent petits cercles.
•   Afegim a poc a poc la resta de l'aigua. Aquest procés ha de durar 1 minut aproximadament.
•   Col·loquem la part superior de l'aeropress i esperem 30 segons.
•   Comencem a baixar la premsa durant 30 segons, i el temps total de l'extracció és de 2,30 minuts.
•  I ja està, pots servir-te el cafè!

Cap al 10 absolut!
•   Posar dos filtres

cafetera-francesa-embolo

2. CAFETERA FRANCESA O D'ÈMBOL

Molt coneguda (fins i tot per fer herbes o te) i molt pràctica, la cafetera d'èmbol és un altre dels sistemes per fer cafè. No necessites ni moltes eines ni una tècnica sofisticada i et donarà un cafè aromàtic.

EINES:

•   French press o cafetera d'èmbol.
•   Aigua filtrada o embotellada
•   Bàscula i rellotge
•   Molinet de cafè (si no te l'hem molt a Siente) 
•   Bullidor o olla per escalfar l'aigua. 


 INGREDIENTS:
•   16 g de cafè molt  mig o gruixut  (8 d'entre 0 i 10).
•   250 g d'aigua a 90 °C

PREPARACIÓ:
•   Posem els 16 grams de cafè al fons de la French Press sense el filtre.
•   Afegim l'aigua calenta a poc a poc i amarant tot el cafè. Això ha de durar 30 segons.
•   Esperem 3:30 minuts a què s'infusioni.
•   Amb l'ajuda d'una cullera remenem 3 cops en cercles per trencar la crosta creada.
•   Retirem l'escuma que hi pugui haver.
•   Posem l'èmbol i filtrem.
•   I voilà! Ja tens el teu cafè.

Cap al 10 absolut!
•   En aquesta elaboració el mòlt és molt important, si ho fem molt fi, no tindrà tant de sabor.

Si prefereixes el format audiovisual, et recomanem el vídeo Tutorial Nomad French Press.

cafetera-italiana

3. CAFETERA ITALIANA O MOKA

La cafetera de tota la vida, arxiconeguda però no sempre ben utilitzada. El sistema preferit dels més clàssics.

El resultat és un cafè intens i amb cos. Si vols prendre el cafè amb llet et recomanem millor aquests sistemes per fer espressos, ja que tenen més densitat i cos que els fets amb sistemes de filtre.


EINES:

•   Cafetera italiana
•   Aigua filtrada o embotellada
•   Bàscula i rellotge
•   Molinet de cafè (si no te l'hem molt a Siente) 
•   Bullidor o olla per escalfar l'aigua.

INGREDIENTS:
•   Cafè molt fi/mig  (3 d'entre 0 i 10).
•   La quantitat de cafè serà segons la mida de la cafetera.
•   Aigua fins a la marca que indica cada fabricant.

PREPARACIÓ:
•   Hi afegim l'aigua preescalfada fins a la marca que indica el fabricant.
•   Omplim el cassó amb el cafè sense pressionar i tanquem bé.
•   Posem a foc intens, però no la màxima potència amb la tapa superior oberta.
•   Quan comenci a sortir aire a més de cafè, tanquem la tapa i portem la cafetera sota l'aigua freda amb el raig a la part inferior de la cafetera per frenar l'extracció i evitar sabors amargs al cafè.
•   Servir i gaudir (atenció no et cremis la llengua!).

Cap al 10 absolut!
•   La goma de la cafetera ha d'estar blanca o transparent
•   Sempre ha de sobrar aigua al contenidor inferior quan hem acabat l'elaboració.
•   Posem una mica d'aigua freda dins del contenidor superior perquè, quan comenci a pujar les primeres gotes, no es cremin amb les altes temperatures del ferro..

I aquí tens el vídeo Tutorial Nomad Moka per veure el pas a pas.

cafetera-v60

4. CAFETERA V60

És una mena de cafetera per filtre gota a gota, dissenyada per perfeccionar l'extracció del cafè. La seva forma cònica de 60 graus (d'aquí el nom) aconsegueix extreure molt bé totes les propietats del cafè. Et donarà uns cafès nets, sucosos i elegants, amb una gran potència aromàtica.

Això sí, requereix més tècnica que els altres tipus de cafeteres. 

EINES:
•   V60 y  filtros de V60.
•   Aigua filtrada o embotellada
•   Bàscula i rellotge
•   Molinet de cafè (si no te l'hem molt a Siente) 
•   Bullidor o olla per escalfar l'aigua.
 
INGREDIENTS:
•   15 g de cafè molt mig (6 d'entre 0 i 10).
•   260 g d'aigua a 96 °C

PREPARACIÓ:
•   Posem a escalfar aigua fins a 96 °C.
•   Dobleguem el filtre perquè encaixi millor i el posem a la V60.
•   Mullem el filtre i així escalfem el recipient.  Tirem l'aigua sobrant.
•   Posem els 15g de cafè.  Amb l'ajuda d'una cullera fem un niu o cràter al mig perquè l'aigua penetri amb més uniformitat.
•   Aboquem 50 g d'aigua i fem una preinfusió durant 30 segons. Amb la cullera remenem el cafè fent cercles.
•   Afegim els 210 grams d'aigua restants molt a poc a poc (aquest procés ha de durar aproximadament 1 minut).
•   Realitzem la tècnica que es diu Spin Rao que consisteix a fer cercles amb el recipient de la V60.
•   Esperem que tot el cafè es filtri.
•   I ja tens el teu cafè ready per a tu!


Et deixem un altre video Tutorial Nomad V60, que s'entén a la perfecció. 

cafetera-expresso

5. MÀQUINA ESPRESSO

La màquina espresso es va inventar a Itàlia per accelerar el procés de fer cafè i va significar una revolució al món del cafè, ja que, si t'has fixat, els altres sistemes solen ser de filtre, és a dir, infusionen el cafè. A diferència d'aquestes, l'espresso funciona per pressió i necessita que el cafè estigui molt finíssim  (ja que l'aigua passa entre el cafè molt poc temps).

Tindràs un cafè molt ràpid i amb una densitat i concentració molt més gran que els fets amb cafeteres amb filtre. 

Recorda que has de fer servir aigua filtrada o embotellada igual. Es recomana que el temps d'extracció siguin 25-30 segons.

******

I fins aquí aquesta petita guia, esperem que t'ajudi a gaudir dels nostres cafès en tota la seva esplendor! .

Si no has llegit els nostres articles sobre el cafè Guia sobre el cafè 1: Varietats de cafè i Guia sobre el cafè 2: Com es fa el cafè, te'ls recomanem: parlem sobre els diferents tipus de cafè (segons espècie, varietat, torrat, etc.) perquè sàpigues escollir el que t'agradarà!

Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Gener Febrer Març Abril Maig Juny Juliol Agost Setembre Octubre Novembre Desembre
Siente
Sien Té
4.5 star star star star star_half
Based on 130 reviews
x