PETITA GUIA PER INICIAR-TE AL TE
Un bon dia t'aixeques i decideixes –per A o per B– que vols començar amb això del te.
O el cafè ja no et senta bé, però això de viure sense cafeïna no ho veus clar.
O potser això de beure una infusió abans d'anar a dormir et sembla molt desitjable.
Però per on comences? Al súper? NO!
Ja que comences, perquè no entrar per la porta gran? Vine al món del te a granel i deixa't de succedanis.
Però és clar, entres a Siente - o a qualsevol botiga especialitzada en te - i ja et mors. Però quantes varietats hi ha? I ara què?!
Respira, calma, que el millor d'anar a una botiga especialitzada és que hi haurà una personeta molt amable darrere del taulell per ajudar-te i assessorar-te en allò que necessitis.
Però per si no tens aquesta opció i has de comprar on-line, t'hem preparat aquest article, per respondre les preguntes més freqüents que ens fan a la botiga sobre el te (o altres infusions).
I no puc deixar de recomanar-te que vinguis a un dels nostres tallers d'Iniciació al Món del te, perquè a més d'explicar-te tot això i més, faràs un tast de diferents tes.
Som-hi?

1. QUÈ ÉS TE I QUÈ NO HO ÉS?
Encara que per influència de l'anglès atot li diem te, a nosaltres ens agrada filar fi:
> Infusió: Beguda que s'obté de diversos fruits o herbes aromàtiques, com ara te, cafè, camamilla, etc., introduint-los en aigua calenta. (RAE).
> Te: Nom comú de la planta Camèlia Sinensis, arbust les fulles del qual s'empren per a infusions i, especialment, la pròpia infusió.
És a dir, anomenarem te NOMÉS a les infusions que provenen de la Camèlia Sinensis, i que són el te blanc, te groc, te oolong, te verd, te pu erh, te negre. I parlarem d'infusió de rooibos, camamilla, herbes, fruites...
2. QUINS SÓN ELS TIPUS DE TE?
Tenim te blanc, verd, oolong (blau, wulong), groc, puerh* (vermell) i negre.
Els processos que passa cada te a partir de la seva recol·lecció són els que definiran si un te és verd o negre. Per exemple: el seu assecat, el grau d'oxidació, si es fermenta, etc.
Aquests processos en marcaran l'aspecte, el gust, el contingut en cafeïna o antioxidants i, per tant, si és un te verd o un negre, o un groc o un oolong, o un fermentat pu erh.
QUIN TIPUS DE TE TRIO?
Si busques sabors suaus, comença amb el te blanc (el més suau i floral), el te verd (més herbal) o l'oolong (suau però no tan herbal o fresc com el verd).
Si per contra, prefereixes sabors més intensos, prova amb el te negre (si el vols amb llet aquest serà el teu tipus de te) o el pu erh, el més intens i amb més cos.
Un cop decidit el tipus de te, la següent pregunta que et faríem a la botiga seria Pur o aromatitzat?
Un te pur és el te tradicional, sense res, només te. Hi ha molts tes negres, per exemple, i com el vi, segons el seu origen tindran uns sabors o altres. El mateix amb els verds, blancs...
En canvi, si hi posem altres ingredients, direm que és un te aromatitzat. El clàssic Chai (te negre amb espècies) o el marroquí (te verd amb menta) els coneix tothom, però les opcions són moltíssimes i algunes de molt exòtiques, com aquest te verd Frappuccino o el Pu erh Mango i Maracuya.
Menció a part per al te Matcha, que s'ha posat molt de moda i de vegades no entenem què és: El matcha és un te verd japonès EN POLS. És un te que es dissol, no s'infusiona. Si ets molt fan d'aquest te has de saber que tenim un taller-tast dedicat només a ell.
*en realitat el pu-erh és un tipus de te fermentat i hi ha més varietats de tes fermentats, propis de la Xina, però no ens complicarem (de moment XD ).

3. I EL ROOIBOS, QUE ÉS?
El Rooibos (Aspalathus linearis, "arbust vermell" a afrikaans) no és te, és un arbust endèmic de Sud-àfrica. En concret, de la zona muntanyosa de Cederberg, on les tribus Khoisan el recol·lectaven per usar-lo com a beguda i medicina. En aquesta zona tan càlida, el rooibos els anava genial per hidratar-se (i recuperar líquids i minerals perduts per la transpiració).
Encara que va ser descobert al s.XVIII, i els colons holandesos del Cap l'usaven com a substitut del te negre (un luxe allà, on depenien dels vaixells d'Europa), no va ser fins al 1930 que es va començar a cultivar.
El rooibos que usualment prenem està oxidat i és el típic de color marró-ataronjat encara que també existeix el rooibos verd, més suau. (Seria com el te negre i el verd, respectivament).
La infusió del rooibos té un sabor lleugerament dolç i amb un toc a fusta, no te cafeïna, i es pot prendre amb llet. La infusió es prepara amb l'aigua a 100 °C i deixant-lo infusionar de 5 a 7 minuts, encara que es pot infusionar més temps, ja que no amarga.
Pel que fa als beneficis per a la salut, destaca el seu alt contingut en antioxidants (flavonoides), és digestiu, ric en minerals i apte per a TOTES les edats i hores, ja que no té cafeïna.
4. TOTS ELS TÈS TENEN CAFEINA?
SÍ, DEFINITIVAMENT SÍ.
El te (Camelia Sinensis), com el cafè, el cacau, el mate, la guayusa o el guaranà conté cafeïna. Hi ha tes que tenen molt, molt poqueta (Kukicha, Houjicha, Bancha...) i hi ha tes descafeïnats (com el cafè). El tipus de fulla utilitzada i el temps que l'infusionem determinaran la quantitat de cafeïna (entre molts altres factors).
Si vols saber més sobre la cafeïna consulta els nostres articles sobre el tema: La Cafeïna-part 1 (què és i com ens afecta) i La Cafeïna - part 2 (els tes amb més i menys cafeïna i el perquè).

5.COM GUARDO EL TE?
El te i les infusions no tenen data de caducitat, sino data de consum preferent, que sol ser de 2 a 3 anys. Hi ha tes "envellits" com el pu erh que, com alguns vins, guanyen qualitat amb els anys i són una categoria a part.
Si el guardes a la nostra bossa, has de tenir en compte que les aromes s'aniran perdent amb el temps, així que et recomanem que el consumeixis en uns 6 mesos.
Però la millor opció és guardar-lo en recipients hermètics com ara llaunes per a te o pots de vidre reciclats (que no li doni la llum directa). Així mantindràs la frescor i l'aroma el màxim de temps possible.
El Matcha millor guarda'l a la porta de la nevera.
Si vols saber més sobre el tema consum preferent, com guardar-lo bé i perquè i qué fer amb el te vell, tens un article al blog "El te caduca?" on en parlem més profundament.
6. QUANT TE EM POSO?
Nosaltres recomanem uns 2-2,5 grams per tassa (200-250 ml.) Això es tradueix en una culleradeta de postre. Ben rasa si és un te molt enrotllat o amb espècies (o altres ingredients “que pesen”), mentre que per a un de fulla gran pot estar més plena.
Si el que busques és una infusió més intensa, en el cas de les infusions que no són te, les pots deixar més estona reposant. En el cas del te, més minuts augmentaran l'astringència (amargor) del te així que si vols més intensitat, hauràs d'afegir-hi més quantitat de te.
Quan vulguis fer te fred per a l'estiu has de tenir en compte que en fred queda més suau, així que la dosi recomanada serà d'1 culleradeta de cafè cada 150 ml en lloc de cada 250 ml.

7. COM FAIG EL TE PERQUÈ NO QUEDI AMARG?
Quantes vegades t'han servit un te (normalment de bosseta) i t'has quedat amb gust amarg a la boca i la llengua rasposa? Poso la mà al foc que t'ha passat més d'un cop.
I és clar, tu et quedes tal que "com pot agradar a la gent AIXÒ?". Doncs als tealovers no ens agrada tampoc. I és que això és un te MAL FET.
Òbviament el te és una beguda que no és dolça, però tampoc no hauria de tenir una amargor desagradable, al contrari, hi ha tes que tenen un regustet més aviat "dolç" (i no ens referim als que porten fruites dolces sinó als purs).
La qüestió és saber preparar-lo, i per això cal tenir dos factors en compte: temps d'infusió i temperatura de l'aigua. Si respectes aquests dos factors, el teu te sempre serà bo i agradable.
Ah! I fer servir aigua que no sigui de l'aixeta també és important!
TEMPS I TEMPERATURES DE CADA TIPUS DE TE
En general, amb els tes aromatitzats podem generalitzar i donar-te una fórmula que no sol variar, però amb els tes purs d'origen això pot variar.
Si compres en un establiment especialitzat no pateixis, ja que el teu te vindrà amb una etiqueta que indicarà la millor fórmula per a un te perfecte.
> Te blanc: Varia bastant per als tes purs, un Pai Mu Tan es pot fer a 70-80ºC - de 3 a 5 minuts, mentre que els blancs aromatitzats recomanem 80ºC-2 a 3 minuts.
> Te verd: Japonesos a 70ºC/1,5-2 minuts. Xinesos a 80ºC/2 a 3 minuts. Tes aromatitzats a 80ºC/2 a 3 minuts.
> Te oolong: Pot variar, però se solen fer a 80-85ºC durant 3 a 5 minuts.
> Te negre: fes-los a 90ºC durant 3 a 4 minuts, tant els purs com els aromatitzats.
> Te Pu erh: a 90 o 100ºC de 4 a 5 minuts, tant els purs com els aromatitzats
ALTRES PLANTES O INFUSIONS:
> Rooibos: Com que el rooibos ja no és te no correm el perill que ens amargui la tassa, així que tot es simplifica. Aigua a 100ºC durant 5 a 7 minuts (tot i que si et despistes i el deixes 15 minuts, tampoc passaria res, estarà més intens.
> Infusions de fruites o espècies: En aquest cas volem el màxim sabor, així que les farem a 100ºC durant 10 minuts com a mínim.
> Plantes medicinals i barreges medicinals: Amb aquestes infusions el que ens interessa no és el sabor sinó que a la infusió hi hagi el màxim de principis actius, així que les farem a 100ºC durant un mínim de 10 minuts (si són 20, millor). En el cas d'arrels o llavors (gingebre, anís, equinàcia...) que són més dures podem fer-ho com hem dit o "coure-les": Posa l'aigua en un cassó i quan bulli posa les arrels o llavors i deixa-les coure TAPADES durant uns 8-10 minuts. Apaga el foc i deixa-les reposar a l'aigua TAPADES uns 10 minuts més.

8. LES RE-INFUSIONS
Això és poc conegut i és una pena, ja que pots treure més rendiment al teu te (i a la butxaca) amb les reinfusions.
És a dir, una mateixa culleradeta de te pot donar-te per a diverses tasses: tornes a posar aigua sobre el te que ja has fet servir, esperes el mateix temps (com a norma general, després com sempre hi ha excepcions - pregunta'ns!-) i voilá! ja tens una segona tassa de te. És important que no t'esperis massa a fer aquesta segona tassa, les fulles no s'han d'assecar ni han de passar moltes hores!
Això et servirà per a qualsevol te aromatitzat (rooibos i altres infusions que deixem més estona en aigua no ens donaran tan bon resultat doncs ja ho hem extret gairebé tot) i pur. En el cas daquests últims, de fet, i més concretament amb varietats premium, pu erh o oolong és gairebé una heretgia no fer diverses reinfusions!.

9. QUÈ SIGNIFICA "BIO"?
Els tes o infusions etiquetats com a BIO provenen d'un tipus d'agricultura basada en la utilització òptima dels recursos naturals, sense emprar productes químics sintètics, o organismes genèticament modificats (OGMs) —ni com a llavor, ni per adob ni per combatre les plagues— i respectant els temps de recuperació del sòl, mantenint-ne la fertilitat.
En el cas de les infusions aromatitzades (amb sabors) tots els ingredients han de ser BIO (des de les fruites o espècies fins al te) i a més les aromes afegides han de ser naturals i també de conreu ecològic(extrets de plantes, fustes o fruites).
És més sa? Per a nosaltres, sincerament, no ho sabem, tot i que la càrrega de pesticides en tot el menjar és probable que tingui efectes a llarg termini (pensa que el fetge ha d'eliminar molts d'aquests elements tòxics) però per al planeta sí que ho és, ja que aquest tipus de cultius afavoreixen la biodiversitat i no esgoten el sòl agrícola.

10. QUINS ESTRIS NECESSITO PER FER EL TE?
D'acord, ja tens el te. Et gires i tornes a marejar-te quan veus la multitud d'accessoris pel ritual del te. I ens preguntes una altra vegada, que per això estem: Què necessito exactament?
Una tassa i un filtre per colar les plantes. Això és tot.
Tens tasses tisaneres, que porten el seu filtre-colador incorporat i tapeta (és important tapar el te o la infusió mentre es fa ja que se'ns anirien gran part dels compostos aromàtics!) o tens tasses tal qual (com qualsevol que tinguis a casa ) i filtres de diferents formes i mides per utilitzar-lo a la tassa que tens a casa. Fins i tot hi ha bossetes de cel·lulosa, més practiques per a la feina.
Et faràs més quantitat de te del que cap en una tassa? Agafa't una tetera llavors. La majoria també porten el filtre incorporat i tens multitud de capacitats i materials.
En el cas del te matcha necessitaràs un batedor de bambú (chasen), una cullereta de bambú (chasaku) i un bol alt i ample (chawan) com a eines imprescindibles.
bonus track: QUINES SÓN LES PROPIETATS MEDICINALS DEL TE?
Abans de parlar-ne ens agradaria deixar clar que el te es beu per gust, per plaer, per gaudir-ne. Òbviament té propietats medicinals i si som bevedors usuals les aprofitarem, però si recordes, al punt 7 hem dit que per fer una infusió MEDICINAL hem de deixar-la infusionant un mínim de 10 minuts. Òbviament el te fet així és amarg no, el següent. Així que és millor gaudir de diverses tasses al dia, que alguna cosa fa!
Sobre les propietats medicinals del te hi ha molta chicha per explicar, així que t'hem escrit l'article "Les propietats medicinals del te" (sense mites, que n'hi ha masses al voltant del te)
****
De moment això és tot, estimada/o tealover! Esperem que us hagi estat de molta ajuda aquest article! Anirem afegint altres dubtes que se'ns acudeixin, gràcies per llegir-nos!