El te de Darjeeling (estat del nord de Índia, al peu de l'Himàlaia, entre 600 i 2000 msnm) són considerats els champagnes dels tes. Tant és així que la primera collita de l'any s'envia directament per avió als distribuïdors europeus (el te arriba amb vaixell, que és més lent).
És un te que es recol·lecta a mà i s'oxida una mica diferent que altres tes negres, de manera que pots veure brins una mica verds, i un caràcter més lleuger i floral que altres tes negres. Es diferencia la primera collita (First Flush, el nostre), més fragant i fresca, molt benvolguda, de la segona (Second Flush) amb més cos, menys floral, també molt apreciada per la diferència d'aroma. Aquestes són les més benvolgudes però en Darjeeling es donen fins a 5 collites. Les sigles que acompanyen el nom fan referència a la qualitat (si és de fulla més madura o jove, si té brots, la grandària dels brots, etc). En aquest cas et portem la qualitat més alta (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One).
Serà un te negre més suau que uns altres, amb més matisos frescos i florals, ligero.si t'agrada el te negre has de provar almenys una vegada, el te de Darjeeling.
Origen: Índia (Darjeeling).
Temperatura de l'aigua: 90 °C - Temps d'infusió: 3 minuts. Pots reinfusionar-lo.
Cafeïna? Sí.
Queda bé en fred? No. És un te que ha de degustar-se en la seva preparació original, calenta.
Queda bé amb llet? No. Tot i que el te negre queda bé amb llet, es perdria aquest caràcter fresc del Darjeeling.
PROPIETATS DEL TE NEGRE
Estimulant, vasodilatador, tònic digestiu, diürètic, hipertensor, antioxidant i astringent.
- Són els tes que més cafeïna tenen.
- Els flavonoides (en el cas del te negre, per l'efecte de l'oxidació els antioxidants catequines es transformen en tearrubigines i teaflavines, però tenen efecte antioxidant igualment) ajuden la relaxació dels vasos sanguinis i a prevenir l'oxidació dels àcids grassos. Va bé per al colesterol HDL (el bo). Ajuda a reduir els nivells de colesterol dolent.
- Estimula la digestió i millora el funcionament i l'activitat estomacal. (No obstant això, si tens problemes de gastritis, úlcera millor no prenguis, perquè activa la secreció de sucs gàstrics).
- Ajuda a la circulació i el bon funcionament renal, desintoxica i millora la diüresi. - Els antioxidants i el fluor ajuden a la salut bucodental.
- Augmenta la tensió arterial (bo per als hipotensos).
- Igual que el te oolong, el te negre és astringent, útil en casos de diarrees.
- Rico en minerals com el magnesi, ferro, fòsfor, potassi, crom i calci.
També té contraindicacions:
En general, el te està contraindicat en estats de nerviosisme o insomni, palpitacions i arrítmies, o algunes alteracions cardíaques. Augmenta la producció de sucs gàstrics (per la cafeïna, sobretot el te negre) així que no està indicat per a úlceres gàstriques, gastritis, acidesa o reflux. Els tanins dificulten l'absorció del ferro, així que no està indicat per a casos d'anèmia. El te té elements anticoagulants, així que millor no barrejar amb medicaments anticoagulants o si es té una patologia relacionada.