Te oolong d'alta oxidació(60%), d'aroma agradablement torrada i sabor suau i gairebé floral. Fulla gran, molt enfosquida. Sabor suau, melós i untuós.
El Shui Xian és un varietal que es conrea tant en Fujian com a Taiwan, però que els seus oolongs més famosos es conreen a les muntanyes del comtat de Wuyi,una zona considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1999. Aquests tes també es coneixen com a tés de roca de Wuyi.
Els tes oolong (te blau, wulong) estan a cavall entre els verds i els negres. És a dir, deixen oxidar el te de manera parcial. Hi ha molts tipus de te Oolong: més o menys oxidats, d'alta o baixa muntanya, torrats, etc. Solen tenir una mica més de cafeïna que els verds i conserven d'aquests el seu sabor suau, però perden astringència (aquesta amargor característica del te) i no són tan herbals, sinó que a vegades la seva aroma recorda més a la fruita seca. El te Oolong és el gran desconegut a Occident, al costat del te groc, i no obstant això són molt agradables i solen ser de molta qualitat. L'illa de Taiwan és famosa pels seus tes Oolong, encara que en Fujian (la Xina) es produeixen molts bons tes.
Origen: la Xina (Fujian). Temperatura de l'aigua: 85 °C - Temps d'infusió: 5 minuts. Pots reinfusionar-lo diverses vegades. Cafeïna? Sí. Queda bé en fred? Sí. Queda bé amb llet? No.
PROPIETATS DEL TE OOLONG (i de tots els tes en general) El te blau és estimulant, antioxidant, digestiu, astringent, diürètic, aprimador i bo per a la salut cardiovascular. Usos medicinals: - La seva quantitat en catequines ho converteix en un bon antioxidant, que actua enfront dels radicals lliures que desestabilitzen les nostres cèl·lules. - Estimula la secreció gàstrica i ajuda a millorar la digestió, és un bon complement per a després del menjar, ja que a més la cafeïna et traurà d'aquest estat de *sopor post-menjada. - Conté tanins amb agents astringents que ajuden en casos de diarrea. - Alguns dels Oolongs més pròxims al te verd (menys oxidats) tenen unes certes catequines que actuen com a termogènics (ajuden a cremar greix). - Té un lleuger poder de reducció dels nivells del colesterol LDL. - Alguns estudis demostren que reforça el sistema immunitari, protegeix el fetge i actua sobre la hipertensió.