LA CAFEÏNA (part 1): CAFEÏNA O TEÏNA?

list In: El te i altres infusions

Una de les preguntes que més feu quan veniu a buscar infusions és sobre la cafeïna: El rooibos en té? El te blanc en té menys? Em puc prendre aquest te a la tarda?

Doncs parlem-ne.

En realitat, hi ha molts mites i errors en el nostre coneixement de la cafeïna, així que ho hem fet en dues parts perquè el tema dóna per a molt. En aquest primer article us posem en context: Què és la cafeïna, els seus efectes, dosis adequades…

Som-hi!

Abans de començar, el concepte més bàsic: El te, el cafè, el mate o la guaiusa són infusions que SI tenen cafeïna, el rooibos i altres plantes NO.
 
La cafeïna és un alcaloide que prové de les plantes.
Però...QUÈ SÓN ELS ALCALOIDES?


ELS ALCALOIDES

Són substàncies orgàniques, solubles en aigua (i altres solvents) i amb una forta activitat farmacològica diversa i fins i tot tòxica i mortal. Moltes plantes poden tenir alguna petita quantitat d'alcaloides, però perquè les considerin alcaloidíferes cal que continguin com a mínim un 1% d'aquesta substància.

Es coneixen més de 5000 alcaloides!

Els alcaloides són molt heterogenis en la seva estructura química, per això els seus efectes són variats: Alteració del Sistema Nerviós Central i/o Sistema nerviós Vegetatiu, acció excitant o paralitzant, acció sobre la tensió arterial, acció anestèsica, al·lucinògena, sedant…

Acostumen a ser amargs. Aquest fet s'ha interpretat com un mecanisme de defensa mitjançant el qual el vegetal ens avisade  la toxicitat. També es creu que poden funcionar com a insecticida per a insectes que no interessen a la planta.

Normalment s'anomenen adoptant el nom de la planta que els produeix (nicotina, de la planta Nicotina tabacum) o segons l'acció que exerceixen (Morfina, de Morfeu, per l'efecte narcòtic de la Papaver Somniferum o opi), però sempre acaben en - ina: cafeïna (Coffea arabica o cafè), atropina (Atropa belladona), daturina (Datura stramonium), quinina (Cinchona pubescens), codeïna (Papaver somniferum), efedrina (Ephedra fragilis), cocaïna (Erythroxylum coca), etc.

cafe i te

TEÏNA O CAFEÏNA?

*Aquest contingut el tens disponioble en un petit video "Cafeïna o Teína" al nostre instagram @sienteinfusions.

Doncs en realitat les 2 opcions són correctes.

Cafè, guaiusa, mate, nous de cola, guaranà o te contenen cafeïna (és a dir químicament parlant és la mateixa molècula). Quan es va descobrir la cafeïna i posteriorment la cafeïna del te (1827) es creia que eren diferents i es va fer servir (i encara s'usa) el terme teïna per al te o mateïna per al mate o guaranina per al guaranà.

Encara que són la mateixa molècula, a cada planta va acompanyada d'altres substàncies que afecten la seva acció o absorció. En el cas del te són la L-teanina i els polifenols (antioxidants) els que exerceixen aquest contraefecte.

A més, cal tenir en compte que són molècules complexes, per la qual cosa el nostre cos ha de trencar alguns enllaços per “simplificar-les” i poder-les absorbir. Al cafè, aquestes molècules estan més “lliures” (no unides a altres substàncies – en el cas del te s'uneix als polifenols), per la qual cosa s'absorbeixen més ràpidament. Per exemple, la cafeïna del cafè s'absorbeix a l'estómac i d'allà passa a la sang (ens "puja" més ràpid) mentre que en el cas del te, els tanins (un tipus de polifenols) fan que s'endarrereixi aquesta absorció, que passarà ja a l'intestí.

En la majoria dels casos, una tassa de te té molta menys cafeïna que el cafè, encara que, paradoxalment, el te conté més quantitat. Això és perquè es parla de tasses o porcions, i per fer una tassa de cafè es fan servir més grams (uns 10-15g) que per a una tassa de te (uns 2, 2,5 g).


EL METABOLISME DE LA CAFEÏNA

L'efecte de la cafeïna és gairebé immediat, els darrers estudis apunten que l'activació comença fins i tot als 10 minuts de la ingesta, i als 45/60 minuts s'arriba al pic de màxima concentració a la sang. La durada del seu efecte s'estén a les 2-3 hores, encara que alguns experts ho allarguen fins a les 4/5 (arribant fins a 9/10 hores), sempre depenent de la sensibilitat de cada persona i el ritme de metabolització de la cafeïna, que depèn de molts factors, com l'edat, la salut del fetge, l'embaràs, els medicaments, etc.

La cafeïna és absorbida pel nostre intestí prim, passa a la sang i va cap al fetge, que la metabolitza i “crea” 3 “substàncies” o productes metabòlics també de naturalesa alcaloide:

  • la Paraxantina (84 %): Incrementa la lipolisi (el cos utilitza els greixos emmagatzemats per proporcionar energia on es necessiti).
  • la Teobromina (12%): Dilata els vasos sanguinis i incrementa el volum d'orina. (La teobromina és també el principal alcaloide al cacau).
  • la Teofilina (4 %): Relaxa el múscul llis dels bronquis (s'usa per aturar els espasmes bronquials en els atacs d'asma, encara que la dosi terapèutica és més gran del que s'ha obtingut a partir de la cafeïna).

Aquestes substàncies acabaran sent excretades per l'orina.


QUINS SÓN ELS EFECTES DE LA CAFEÏNA? I LES DOSI QUE PODEM PRENDRE?

Els efectes de la cafeïna són molt variats encara que la usem (i abusem) pel seu efecte "despertador":

  • Estimula el sistema nerviós central: et sents més desperta i amb més energia. Això és degut a que la cafeïna s'uneix als receptors de l'adenosina, inhibint-ne l'acció, per la qual cosa no rebem el senyal de cansament emès pel cervell.
  • És un diürètic: Ajuda el cos a desfer-se daigua i sodi extra. (Ull en fer esport).
  • És un aperitiu: Augmenta l'alliberament d'àcid a l'estómac, preparant-lo per menjar (si arriba). Per això hi ha gent a qui no li senti bé a l'estómac el cafè o el te negre.
  • Pot interferir amb l'absorció de calci al cos. Persones amb dèficit de calci, problemes d'absorció intestinal o osteoporosi o que estiguen passant la menopausa haurien de prendre-la amb precaució.
  • Augmenta la pressió arterial.


Ja hem dit que els alcaloides poden ser tòxics. En el cas de la cafeïna, el seu consum segur està pels 400-500 mg/dia (200 mg en embaràs - es triga més en metabolitzar-la i expulsar-la), éssent 10 grams la dosi tòxica (100 tasses de cafè, així que don't worry). Això sí, hi ha persones més sensibles i òbviament, nens i adolescents també són més sensibles. El cafè té entre 80 i 200 mg per tassa i el te entre 20 i 130 mg, així que ja veus que tens marge (aquestes mides són aproximades).

Si es consumeix massa, podem acabar tenint efectes adversos: tremolors, nerviosisme, mal de cap, ritme cardíac anormal o ràpid, deshidratació (per l'efecte diürètic), ansietat i fins i tot dependència.

S'hauria d'evitar la cafeïna o prendre-la amb molta moderació en casos de: embaràs (passa a través de la placenta), lactància, insomni, migranyes o mals de cap crònics, ansietat, reflux gastroesofàgic o úlcera, hipertensió, problemes cardíacs, certs medicaments (per a asma, cor, alguns antibiòtics o suplements estimulants).


I fins aquí la nostra explicació global sobre la cafeïna. Parlarem ara més concretament sobre el te i la cafeïna (ia trencar molts mites!): La Cafeïna (part 2): Quin és el te amb més cafeïna?

Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Gener Febrer Març Abril Maig Juny Juliol Agost Setembre Octubre Novembre Desembre
Siente
Sien Té
4.5 star star star star star_half
Based on 130 reviews
x