LA CAFEÏNA (part 1): CAFEÏNA O TEÏNA?
Una de les preguntes que més feu quan veniu a buscar infusions és sobre la cafeïna: El rooibos en té? El te blanc en té menys? Em puc prendre aquest te a la tarda?
Doncs parlem-ne.
En realitat, hi ha molts mites i errors en el nostre coneixement de la cafeïna, així que ho hem fet en dues parts perquè el tema dóna per a molt. En aquest primer article us posem en context: Què és la cafeïna, els seus efectes, dosis adequades…
Som-hi!
Abans de començar, el concepte més bàsic: El te, el cafè, el mate o la guaiusa són infusions que SI tenen cafeïna, el rooibos i altres plantes NO.
 
La cafeïna és un alcaloide que prové de les plantes.
Però...QUÈ SÓN ELS ALCALOIDES?
ELS ALCALOIDES
Són substàncies orgàniques, solubles en aigua (i altres solvents) i amb una forta activitat farmacològica diversa i fins i tot tòxica i mortal. Moltes plantes poden tenir alguna petita quantitat d'alcaloides, però perquè les considerin alcaloidíferes cal que continguin com a mínim un 1% d'aquesta substància.
Es coneixen més de 5000 alcaloides!
Els alcaloides són molt heterogenis en la seva estructura química, per això els seus efectes són variats: Alteració del Sistema Nerviós Central i/o Sistema nerviós Vegetatiu, acció excitant o paralitzant, acció sobre la tensió arterial, acció anestèsica, al·lucinògena, sedant…
Acostumen a ser amargs. Aquest fet s'ha interpretat com un mecanisme de defensa mitjançant el qual el vegetal ens avisade  la toxicitat. També es creu que poden funcionar com a insecticida per a insectes que no interessen a la planta.
Normalment s'anomenen adoptant el nom de la planta que els produeix (nicotina, de la planta Nicotina tabacum) o segons l'acció que exerceixen (Morfina, de Morfeu, per l'efecte narcòtic de la Papaver Somniferum o opi), però sempre acaben en - ina: cafeïna (Coffea arabica o cafè), atropina (Atropa belladona), daturina (Datura stramonium), quinina (Cinchona pubescens), codeïna (Papaver somniferum), efedrina (Ephedra fragilis), cocaïna (Erythroxylum coca), etc.

TEÏNA O CAFEÏNA?
*Aquest contingut el tens disponioble en un petit video "Cafeïna o Teína" al nostre instagram @sienteinfusions.
Doncs en realitat les 2 opcions són correctes.
Cafè, guaiusa, mate, nous de cola, guaranà o te contenen cafeïna (és a dir químicament parlant és la mateixa molècula). Quan es va descobrir la cafeïna i posteriorment la cafeïna del te (1827) es creia que eren diferents i es va fer servir (i encara s'usa) el terme teïna per al te o mateïna per al mate o guaranina per al guaranà.
Encara que són la mateixa molècula, a cada planta va acompanyada d'altres substàncies que afecten la seva acció o absorció. En el cas del te són la L-teanina i els polifenols (antioxidants) els que exerceixen aquest contraefecte.
A més, cal tenir en compte que són molècules complexes, per la qual cosa el nostre cos ha de trencar alguns enllaços per “simplificar-les” i poder-les absorbir. Al cafè, aquestes molècules estan més “lliures” (no unides a altres substàncies – en el cas del te s'uneix als polifenols), per la qual cosa s'absorbeixen més ràpidament. Per exemple, la cafeïna del cafè s'absorbeix a l'estómac i d'allà passa a la sang (ens "puja" més ràpid) mentre que en el cas del te, els tanins (un tipus de polifenols) fan que s'endarrereixi aquesta absorció, que passarà ja a l'intestí.
En la majoria dels casos, una tassa de te té molta menys cafeïna que el cafè, encara que, paradoxalment, el te conté més quantitat. Això és perquè es parla de tasses o porcions, i per fer una tassa de cafè es fan servir més grams (uns 10-15g) que per a una tassa de te (uns 2, 2,5 g).
EL METABOLISME DE LA CAFEÏNA
L'efecte de la cafeïna és gairebé immediat, els darrers estudis apunten que l'activació comença fins i tot als 10 minuts de la ingesta, i als 45/60 minuts s'arriba al pic de màxima concentració a la sang. La durada del seu efecte s'estén a les 2-3 hores, encara que alguns experts ho allarguen fins a les 4/5 (arribant fins a 9/10 hores), sempre depenent de la sensibilitat de cada persona i el ritme de metabolització de la cafeïna, que depèn de molts factors, com l'edat, la salut del fetge, l'embaràs, els medicaments, etc.
La cafeïna és absorbida pel nostre intestí prim, passa a la sang i va cap al fetge, que la metabolitza i “crea” 3 “substàncies” o productes metabòlics també de naturalesa alcaloide:
- la Paraxantina (84 %): Incrementa la lipolisi (el cos utilitza els greixos emmagatzemats per proporcionar energia on es necessiti).
- la Teobromina (12%): Dilata els vasos sanguinis i incrementa el volum d'orina. (La teobromina és també el principal alcaloide al cacau).
- la Teofilina (4 %): Relaxa el múscul llis dels bronquis (s'usa per aturar els espasmes bronquials en els atacs d'asma, encara que la dosi terapèutica és més gran del que s'ha obtingut a partir de la cafeïna).
Aquestes substàncies acabaran sent excretades per l'orina.
QUINS SÓN ELS EFECTES DE LA CAFEÏNA? I LES DOSI QUE PODEM PRENDRE?
Els efectes de la cafeïna són molt variats encara que la usem (i abusem) pel seu efecte "despertador":
- Estimula el sistema nerviós central: et sents més desperta i amb més energia. Això és degut a que la cafeïna s'uneix als receptors de l'adenosina, inhibint-ne l'acció, per la qual cosa no rebem el senyal de cansament emès pel cervell.
- És un diürètic: Ajuda el cos a desfer-se daigua i sodi extra. (Ull en fer esport).
- És un aperitiu: Augmenta l'alliberament d'àcid a l'estómac, preparant-lo per menjar (si arriba). Per això hi ha gent a qui no li senti bé a l'estómac el cafè o el te negre.
- Pot interferir amb l'absorció de calci al cos. Persones amb dèficit de calci, problemes d'absorció intestinal o osteoporosi o que estiguen passant la menopausa haurien de prendre-la amb precaució.
- Augmenta la pressió arterial.
Ja hem dit que els alcaloides poden ser tòxics. En el cas de la cafeïna, el seu consum segur està pels 400-500 mg/dia (200 mg en embaràs - es triga més en metabolitzar-la i expulsar-la), éssent 10 grams la dosi tòxica (100 tasses de cafè, així que don't worry). Això sí, hi ha persones més sensibles i òbviament, nens i adolescents també són més sensibles. El cafè té entre 80 i 200 mg per tassa i el te entre 20 i 130 mg, així que ja veus que tens marge (aquestes mides són aproximades).
Si es consumeix massa, podem acabar tenint efectes adversos: tremolors, nerviosisme, mal de cap, ritme cardíac anormal o ràpid, deshidratació (per l'efecte diürètic), ansietat i fins i tot dependència.
S'hauria d'evitar la cafeïna o prendre-la amb molta moderació en casos de: embaràs (passa a través de la placenta), lactància, insomni, migranyes o mals de cap crònics, ansietat, reflux gastroesofàgic o úlcera, hipertensió, problemes cardíacs, certs medicaments (per a asma, cor, alguns antibiòtics o suplements estimulants).
I fins aquí la nostra explicació global sobre la cafeïna. Parlarem ara més concretament sobre el te i la cafeïna (ia trencar molts mites!): La Cafeïna (part 2): Quin és el te amb més cafeïna?
 
        